De energie rekening omlaag
In dit eerste deel gaan we het hebben over het omlaag krijgen van de energierekening.
We beginnen meteen maar met de meest besproken ‘kostenpost’: De Gas en elektra rekening. Veel pijn en helaas voor veel mensen ook onlangs de nare verrassing met de enorme tarief stijging. We gaan niet zeggen dat je zo snel mogelijk van het gas af moet en dus ook niet dat je maar in de kou moet gaan zitten. Maar er zijn toch een aantal handige tips die we met je willen delen. Enkelen zijn een kwestie van gedrag en anderen zijn dingen die je echt kunt doen om te gaan besparen.
Bekijk je energie contract en ga zelf vergelijken
Leuk al die vergelijkingssites maar is het je ooit opgevallen dat niet overal de “goedkoopste” als bovenaan komt? Dat is het dus ook niet echt de goedkoopste toch? Vergelijkingssites verdienen aan het doorverwijzen van mensen die opzoek zijn naar goedkopere of betere diensten. Dit betekend dus dat het interessant is om sturing te geven aan welke het beste uit de bus komen. Onze simpele maar tijdrovende tip is om zelf te gaan vergelijken. Zorg daarbij wel dat je dezelfde opbouw van kosten aanhoud per energie leverancier. Vergelijk dus niet enkel de eenheid prijzen en zorg ervoor dat je weet of het om een variabel of vast tarief gaat. Die laatste komt momenteel nauwelijks voor omdat energie leveranciers zelf het risico niet willen nemen. Immers is er nogal wat beweging in de energiemarkt.
Pit eerder omlaag
Zet wanneer je aan het koken bent het vuurtje eens wat sneller al lager. Zeker wanneer je eten toch voldoende tijd nodig heeft is het prima om er wat langer over te doen op een lager vuurtje. Er gaat veel minder energie verloren wanneer je de warmte langzaamaan opbouwt. Wanneer je vlees niet meteen hoeft dicht te schroeien is het zelfs beter om het gaarproces geleidelijk te laten verlopen. Ook wanneer je eten eigenlijk al klaar is, is het goed om de pit al terug te draaien. En kook je elektrisch dan kun je met de warmte in de pan en de plaat zelf, ook eerder al een paar standjes omlaag. Het gebruik maken van een pit/kook gedeelte die nog warm is van de pan die al van vuur/kook zone af is, is ook een handigheidje en een zeer nuttige besparing.
Verwarm ‘bij‘ en niet vanaf standje ijsbeer
Het is veel efficiënter om bij te verwarmen in plaats van vanaf brrrrr koud te gaan opwarmen. Met een thermostaat of bijvoorbeeld een app kun je de minimale temperatuur instellen. Je verwarmd zo bij. Hiermee bezuinig je aardig wat energie omdat je enkel de temperatuur op pijl aan het houden bent.
Plan waar je verwarmd
Wanneer je bijvoorbeeld in je werkkamer de komende paar dagen niet bent, verwarm daar dan minimaal of niet. Veel energie gaat verloren door het verwarmen van ruimtes waar niemand is. Let hierbij wel op dat vanaf nul verwarmen je meestal meer kost dus zorg dat de ruimtes niet ijskoud worden.
Isolatie
Veel warmte gaat verloren doordat huizen niet goed geïsoleerd zijn of doordat warmte niet blijft, daar waar het nodig is.
Maak gebruik van tochtstrips, radiator reflectoren. En wil je het echt grondig aanpakken bekijk dan de mogelijkheden om je huis beter te isoleren. Niet mooi maar zeker nuttig is het isoleren van de verwarmingsbuizen. Het warme water koelt namelijk al binnen het systeem af via de buizen.
Switch van gas naar elektra
Let hierbij wel op dat je weloverwogen kiest welke zaken je veranderd. Niet in alle situaties is het vervangen van gas voor elektra voordeliger. Hierbij rekening houden met investeringskosten en resultaat op de langere termijn. Wat in elk geval zeker een besparing oplevert is het koken op bijvoorbeeld inductie in plaats van op gas. Kies altijd voor zo energie zuinig mogelijke keuken apparatuur want anders wordt besparen balen.
Zeker bij kleinere ruimtes is in de meeste gevallen het stoken met een goede elektrische kachel ook voordeliger dan de good old radiator. Zeker zolang elektra goedkoper is dan gas. Uiteraard is dit wel afhankelijk van wat je nodig hebt en hoelang bijvoorbeeld je radiator nog warmte blijft afgeven.
Een douche hoeft niet op te warmen, jij wel 😉
Eentje waar ik mij zelf jarenlang schuldig aan maakte is het aanzetten van de douche voordat ik eronder ging. De korte tijd voor het water om warm te worden was voor mij daarvoor de reden om de douche al ff aan te zetten voordat ik eronder sprong. Raar en onnodig want zo lang duurt het helemaal niet. Zet dus de douche pas aan wanneer je er echt onder gaat. Vergeet niet eerst je kleding uit te trekken.
Wat LED je?
Alle lampen in je huis vervangen voor LED. En wil je er echt een feest van maken dan kun je bijvoorbeeld met Philips Hue met slimme sensoren en schakelaars nog meer besparen. Want veel energie gaat verloren doordat we bijvoorbeeld onnodig de lampen aan laten.
Stand by killers
We hebben tegenwoordig steeds meer apparaten in huis die we niet continu nodig hebben en dus vaak niet actief gebruiken. Veel van deze apparaten zijn energie sluipers. Ze slurpen zonder dat je het door hebt alles bij elkaar (samen) aardig wat energie. Deze stand by apparaten zoals de TV maar ook bijvoorbeeld de adapter van je telefoonlader of je router, verbruiken 24/7 energie. Met stand by killers en slimme schakelaars (slimme stopcontacten) kun je deze apparaten volledig uit laten zitten wanneer je ze niet gebruikt.
Verminder gebruik van de droger
Een van de beste besparingen is het verbruik van hoog verbruik apparaten te vermijden of in elk geval te verminderen. Drogers en wasmachines zijn twee van de groot verbruikers in huis. Een droger is prettig maar je kunt vaak aardig wat kledingstukken aan de ‘lucht’ drogen omdat je ze niet meteen nodig hebt. Het welbekende wasrekje is er een prima apparaat voor 😉 maar old school is ook weer terug van weggeweest. Het drogen van bijvoorbeeld mut, wanten en andere kleine kledingstukken gaat ook prima op de radiator die toch al aan staat. Bovendien is het daarmee ook een soort luchtbevochtiger. Zet er de verwarming niet speciaal voor aan want daarmee zul je niet besparen. Gebruik je energie zo efficiënt mogelijk.
Comments
Loading…